Pandemia a venit cu prețuri mai mari la alimente: cât de gravă este situația în Europa

de: Alexandru Puiu
06 05. 2020

Dacă ți s-a părut în ultimele luni că ai plătit mai mulți bani pe coșul zilnic de cumpărături, să știi că nu ești singur. Trendul scumpirilor la alimente proaspete, fructe, legume sau carne, afectează întreaga Europă.

Mai mult sau mai puțin discret, majoritatea produselor alimentare pe care le-ai cumpărat în ultima perioadă s-au scumpit. Aceasta este realitatea din majoritatea țărilor europene. Principalul motiv este pandemia sau, mai precis, restricțiile cu care a venit la pachet starea de urgență în majoritatea țărilor de pe bătrânul continent. Acestea au reușit să complice producția, să încetinească aprovizionarea și, implicit, să crească cererea. 

În Germania, preţul produselor proaspete a crescut cu aproape 10% în aprilie comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, susţine firma de consultanţă în agricultură AMI. S-au scumpit în special legumele, cu aproape 30%, ca urmare a creşterii explozive a preţurilor la broccoli şi conopidă, produse care vin din Spania şi Franţa.

Anumite fructe şi legume au devenit mai scumpe și în Franța de la începutul măsurilor de izolare, asociaţia consumatorilor UFC Que Choisir raportând o creştere medie de 9% a preţului fructelor şi legumelor. Pe parcursul ultimului an, prețul merelor s-a dublat în Polonia, situație acutizată și de seceta severă cu care se confruntă țara.

O cauză importantă a problemei este imposibilitatea migrației forței de muncă. Odacă cu închiderea frontierelor, nu a mai fost posibil transferul muncitorilor sezonieri dintr-o țară în alta într-un număr suficient de mare pentru recoltă. În același timp, nu au ajutat nici blocajele de la granița celor mai multe țări, măsuri care s-au reflectat în dificultăți de aprovizionare internațională. „A devenit mult mai dificil să transporţi un produs dintr-o ţară în alta”, constată Kristjan Bragason, secretar general al sindicatului european al agricultorilor Effat.

Obsesia oamenilor pentru beneficiile consumului de vitamina C asupra sistemului imunitar s-a reflectat într-o creștere a prețurilor la lămâi și portocale în Italia. În Grecia, din același motiv au crescut prețurile la lămâi și kiwi. În Franţa, „fructele şi legumele sunt mai scumpe pentru că sunt fructe şi legume franceze”, a subliniat Christiane Lambert, preşedintele celui mai puternic sindicat agricol din Franţa, FNSEA.